Een initiatief van :




Wageningen Universiteit





Sitekeuring.NET Award


Food-Info.net> Ingrediëntenwijzer > G

Ingrediëntenwijzer : Wat zit er in ons eten ?

Welkom bij de ingrediëntenwijzer en woordenlijst van Food-Info.net. Met deze ingrediëntenwijzer proberen wij voor alle in levensmiddelen voorkomende ingrediënten aan te geven wat het is, waar het in het algemeen voor wordt gebruikt en of het geschikt is voor bepaalde bevolkingsgroepen. Indien er elders op de site meer informatie over het desbetreffende ingrediënt beschikbaar is, zal daar naar toe worden verwezen.

Niet alleen worden in deze lijst ingrediënten opgenomen, maar ook andere stoffen die, van nature, in levensmiddelen voorkomen evenals algemene begrippen, die elders in de site gebruikt worden.

Deze lijst wordt continu aangevuld. Staat het ingrediënt, product of de stof die u zoekt er niet bij, laat het ons dan weten en wij voegen het toe !

Voor E-nummers, zie de E-nummerlijsten op deze site, gebruik daarvoor het menu. In onderstaande lijst zijn de E-nummers wel onder hun (chemische) naam opgenomen, maar niet op nummer.

Bij Geschiktheid wordt voor een groot aantal producten/stoffen alleen ingegaan op de meest voorkomende vormen van allergieën, intoleranties of andere veel voorkomende aandoeningen. Dit dient gezien te worden als een indicatie, het blijft altijd mogelijk dat individuele personen anders reageren op een bepaalde stof. Bij twijfel altijd uw arts raadplegen !


Beginletter G


Kies hier een andere beginletter van het gezochte ingredient of product :
A |B |C |D |E |F |G |H |I |J |K |L |M |N |O |P |Q |R |S |T |U |V |W |X|Y |Z |

 

 

Ingrediënt
Origine
Geschiktheid (indicatief)
Geacetyleerd dizetmeeladipaat
Een gemodificeerd zetmeel, verdikkingsmiddel. Zie E1422
Gemodificeerde zetmelen kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Er bestaat een kleine kans dat gemodificeerde zetmelen afkomstig van tarwe, gluten bevatten.
Geacetyleerd dizetmeelfosfaat
Een gemodificeerd zetmeel, verdikkingsmiddel. Zie E1414
Gemodificeerde zetmelen kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Er bestaat een kleine kans dat gemodificeerde zetmelen afkomstig van tarwe, gluten bevatten.
Geacetyleerd dizetmeelglycerol
Een gemodificeerd zetmeel, verdikkingsmiddel. Zie 1423
Gemodificeerde zetmelen kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Er bestaat een kleine kans dat gemodificeerde zetmelen afkomstig van tarwe, gluten bevatten.
Gebleekt zetmeel
Een gemodificeerd zetmeel, verdikkingsmiddel. Zie : 1403
Gemodificeerde zetmelen kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Er bestaat een kleine kans dat gemodificeerde zetmelen afkomstig van tarwe, gluten bevatten.
Gecondenseerde (magere) melk (met suiker)
Gecondenseerde melk is gedeeltelijk ingedampte koemelk (of andere melk, dat moet dan zijn aangegeven). Vaak wordt aan deze melk eerst suiker toegevoegd voor gebruik. Kan van volle of magere melk gemaakt zijn.
Geschikt voor alle religies, vegetariërs, maar niet voor veganisten. Niet toegestaan bij lactoseintolerantie of koemelkeiwitallergie. Bij gesuikerde versie ook niet geschikt voor mensen met fructose-intolerantie.
Gedemineraliseerde weipoeder
Voor weipoeder, zie onder wei. In dit geval zijn de mineralen (vooral calcium) uit het weipoeder gehaald.
Zie onder wei.
Geel 2G
Een synthetische kleurstof, zie : E107

Gefosfateerd dizetmeelfosfaat
Een gemodificeerd zetmeel, verdikkingsmiddel. Zie E1413
Gemodificeerde zetmelen kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Er bestaat een kleine kans dat gemodificeerde zetmelen afkomstig van tarwe, gluten bevatten.
Gehard (plantaardig) vet
Vetten kunnen vloeibaar (olie) of vast zijn. Plantaardige vetten zijn meestal vloeibaar en moeten voor gebruik gehard worden. Dit gaat met behulp van enzymen of chemische katalysatoren. Hierbij worden onverzadigde vetzuren omgezet in verzadigde vetzuren, die het vet harder maken.
Met toevoeging 'plantaardig' geschikt voor alle religies, vegetariërs en veganisten, zonder toevoeging kan ook dierlijk vet gebruikt zijn. Niet allergeen.
Gelatine
Een geleer- of verdikkingsmiddel . Geeft een heldere kneedbare gel, die makkelijk bijtbaar is. Vandaar veel toegepast in snoepjes. Ook veel in vleeswaren (paté). Wordt gemaakt uit eiwitten (collageen), die uit botten van dieren worden gewonnen. Moet als ingrediënt op de verpakking staan, heeft geen E-nummer meer.
Gemaakt uit dierlijk materiaal, zie hier. Het is een eiwit, en tegen ieder eiwit kan een allergie bestaan. Allergie tegen gelatine is echter erg zeldzaam.
Geleermiddel
Zie Verdikkingsmiddel

Gellangom
Een verdikkingsmiddel, zie : E418

Gemodificeerd zetmeel
Zie zetmeel. E-nummers 1400-1450.
Gemodificeerde zetmelen kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Er bestaat een kleine kans dat gemodificeerde zetmelen afkomstig van tarwe, gluten bevatten.
Geoxideerd zetmeel
Een gemodificeerd zetmeel, verdikkingsmiddel. Zie: E1404
Gemodificeerde zetmelen kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Er bestaat een kleine kans dat gemodificeerde zetmelen afkomstig van tarwe, gluten bevatten.
Geroosterde roggemout
Zie roggemout.

Gerstemout (-extract)
Gerst is een graan, gemout graan is graan dat net is ontkiemt (is gaan groeien) en dan is gedroogd. Het is een bron voor de bierbereiding, maar mout is ook een smaakstof en een bron van bepaalde enzymen die zetmeel kunnen afbreken.
Geschikt voor alle religies en vegetariërs en veganisten. Allergie tegen gerst en andere granen is bekend. Bevat ook gluten, dus niet geschikt bij glutenintolerantie (coeliakie).
Gierst
Gierst is een (sub)tropische graansoort (Panicum miliaceum), vergelijkbaar met gerst.
Geschikt voor alle religies en vegetariërs en veganisten. Niet geschikt bij glutenintolerantie.
Gist
Gist (Saccharomyces cerevisiae), ook bakkers- of biergist genoemd, is een ééncellige schimmel, zie ook hier. Wordt gebruikt in brood voor de structuur, in bier en wijn voor de alcohol. In alle gevallen ook voor smaak. Gist maakt diverse vitamines en wordt ook wel als gistextract toegevoegd als smaakmiddel en supplement.
Geschikt voor alle religies en vegetariërs en veganisten. Allergie tegen gist is bekend, ook bij Candida-infecties wordt gebruik van producten met gist afgeraden.
Gistexract Gistextract is een vorm van gedroogde gemalen gist en bevat dus alle voedingsstoffen uit de gist, maar geen levende gist meer. Zie gist.
Glansmiddel
Een glansmiddel wordt op de oppervlakte van een product aangebracht om glans te geven. Meestal zijn het was-achtige stoffen, veelal plantaardig of bijenwas. Is een groepsnaam, moet altijd vergezeld worden van een stofnaam en/of E-nummer

Glucono-1, 5-lacton
Zie : E575

Gluconzuur
Zie : E574

Glucose
Druivensuiker, plantaardig. Onderdeel van gewone suiker en vele andere koolhydraten (monosaccharide). Gebruikt als zoetstof en vulmiddel. Ook als dextrose op het etiket vermeld.
Geschikt voor alle religies, vegetariërs, veganisten. Geen allergie van bekend. Terughoudendheid in gebruik bij ADHD.
Glucose-fructosestroop
Een oplossing van glucose en fructose in (meestal) gelijke verhouding in water. Zie bij glucose en fructose. Toegepast als zoetstof in plaats van suiker.
Geschikt voor alle religies, vegetariërs, veganisten. Geen allergie van bekend. Niet te gebruiken bij fructose-intolerantie. Terughoudendheid in gebruik bij ADHD.
Glucosestroop / Glucosesiroop
Oplossing van glucose, maltodextrines en andere zetmeelafbraakproducten in water. Als stroop makkelijker toepasbaar dan als glucosepoeder.
Geschikt voor alle religies, vegetariërs, veganisten. Geen allergie van bekend. Terughoudendheid in gebruik bij ADHD.
Glutamaat
Het zout van het aminozuur glutaminezuur. Een smaakversterker. Enigzins omstreden, zie hier. Bekend als ve-tsin, natriumglutamaat, MSG, E621, glutaminaat of ajinomoto. Gemaakt uit zeewier of met behulp van bacteriën.
Geschikt voor alle religies en vegetariërs en veganisten. Niet allergeen.
Glutamine
Een aminozuur, een bouwsteen van eiwitten.

Glutaminezuur
Een aminozuur, een bouwsteen van eiwitten. Ook gebruikt als additief, zie E620

Gluten, Glutenpoeder
Gluten is de naam voor een groep eiwitten in granen, zie ook hier. Bij het bakken van brood zorgen de gluten voor de structuur van het brood; ze zijn elastisch en houden de gasbelletjes vast; het brood gaat rijzen. Bij het bakken wordt de structuur gefixeerd en wordt het vast. Glutenpoeder wordt soms aan brood met lage concentraties gluten (zoals maisbrood) toegevoegd om het brood te verbeteren. Deze gluten zijn vrijwel altijd afkomstig van tarwe.

Geschikt voor alle religies, vegetariërs, veganisten. Gluten- en tarweallergieallergie bestaan, maar glutenintolerantie komt veel meer voor.
Glycerol
Een zoetstof. Natuurlijk onderdeel van alle vetten, dierlijk en plantaardig. Commercieel gemaakt mbv bacteriën. Zie ook E422. Wordt gebruikt als bevochtigingsmiddel en soms als zoetstof.
Geschikt voor alle religies en vegetariërs en veganisten. Het product is niet allergeen.
Glycerol di-acetaat
Zie : 1517

Glycerol mono-acetaat
Zie : 1516

Glycerol tri-acetaat
Zie : E1518

Glycine en natriumglycinaat
Een aminozuur, een bouwsteen van eiwitten. Ook gebruikt als additief, zie E640

Goud
Een metaal, gebruikt als kleurstof E175

Groen S
Een synthetische kleurstof, zie : E142

Guaiac gum
Zie : 314

Guanylzuur
Zie : E626

Guar gum, Guargom, Guar meel
Een verdikkingsmiddel uit de tropische boom Cyamopsis tetragonolobus, zie ook E412. De zaden kunnen tot een meel gemalen worden, wat ook als verdikkingsmiddel gebruikt wordt.
Geschikt voor alle religies en vegetariërs en veganisten. Het product zelf is niet allergeen, maar kan nog delen van de plant bevatten. In principe kunnen alle planten allergeen zijn.
Guaranine
Zie Cafeïne.



European Masters Degree in Food Studies - an Educational Journey


Master in Food Safety Law





Food-Info.net is an initiative of Wageningen University, The Netherlands