Een initiatief van :




Wageningen Universiteit





Sitekeuring.NET Award


Food-Info.net> Ingrediëntenwijzer > W

Ingrediëntenwijzer : Wat zit er in ons eten ?

Welkom bij de ingrediëntenwijzer en woordenlijst van Food-Info.net. Met deze ingrediëntenwijzer proberen wij voor alle in levensmiddelen voorkomende ingrediënten aan te geven wat het is, waar het in het algemeen voor wordt gebruikt en of het geschikt is voor bepaalde bevolkingsgroepen. Indien er elders op de site meer informatie over het desbetreffende ingrediënt beschikbaar is, zal daar naar toe worden verwezen.

Niet alleen worden in deze lijst ingrediënten opgenomen, maar ook andere stoffen die, van nature, in levensmiddelen voorkomen evenals algemene begrippen, die elders in de site gebruikt worden.

Deze lijst wordt continu aangevuld. Staat het ingrediënt, product of de stof die u zoekt er niet bij, laat het ons dan weten en wij voegen het toe !

Voor E-nummers, zie de E-nummerlijsten op deze site, gebruik daarvoor het menu. In onderstaande lijst zijn de E-nummers wel onder hun (chemische) naam opgenomen, maar niet op nummer.

Bij Geschiktheid wordt voor een groot aantal producten/stoffen alleen ingegaan op de meest voorkomende vormen van allergieën, intoleranties of andere veel voorkomende aandoeningen. Dit dient gezien te worden als een indicatie, het blijft altijd mogelijk dat individuele personen anders reageren op een bepaalde stof. Bij twijfel altijd uw arts raadplegen !


Beginletter W


Kies hier een andere beginletter van het gezochte ingredient of product :
A |B |C |D |E |F |G |H |I |J |K |L |M |N |O |P |Q |R |S |T |U |V |W |X|Y |Z |

 

 

Ingrediënt


Origine


Geschiktheid (indicatief)


Waterstof


Zie : E949


 


Watervrij melkvet


Zie botervet


 


Wei


Wei is de vloeistof niet overblijft van melk bij de kaasbereiding. Tenzij anders vermeld van koemelk. Bevat geen of nauwelijks vet. Bron van eiwitten. Zie ook hier.


Geschikt voor de meeste religies en vegetariërs, niet voor veganisten. Niet gebruiken bij lactoseintolerantie en koemelkeiwitallergie.
Wei, weipoeder en kaas zijn niet altijd halal, dat hangt af van hoe het dier (kalf, geit, schaap), dat het stremsel voor het stremmen van de melk levert, is geslacht. Als dat op Islamitische wijze is gedaan, is het halal en dus zijn de afgeleide producten halal. Alleen de producent kan hierover de juiste informatie geven. Vegetarische kaas (en de daarvan gemaakte wei) is halal.


Weipoeder


Ingedroogde wei, zie aldaar.


 


Wijnsteenzuur


Zie : E334


 


Witte peper


Zie peper.


 


Wonderolie


Zie : 1503


 


Wortel en -extract


De wortel of peen (Daucus carota) is een plant uit gematigde gebieden. De oranje wortel groeit ondergronds en bevat veel beta-caroteen, wat voor de oranje kleur zorgt. Vrij zoet van smaak. Wortelextract wordt wel toegepast als kleurstof of als bron van beta-caroteen (provitamine A).


Geschikt voor alle religies en vegetariërs en veganisten. In principe kunnen alle planten allergeen zijn.




European Masters Degree in Food Studies - an Educational Journey


Master in Food Safety Law



Food-Info.net is an initiative of Wageningen University, The Netherlands