An initiative of :
Sitekeuring.NET Award

Food-Info.net> Activities

Food-Info.net etikettenboekje (gratis)

Een praktische handleiding voor het lezen van een etiket

Houdbaarheid, E-nummers, voedingswaarde, stabilisatoren, smaakversterkers, zoetstoffen... Voor de kieskeurige consument die wil weten wat er precies in een levensmiddel zit, verschijnt een informatief boekje. 'Inhoud. Een praktische handleiding voor het lezen van een etiket'. Het is ontwikkeld in Wageningen, City of Life Sciences door de Stichting Food-Info en werd gelanceerd op het festival Food4You in Wageningen op zaterdag 4 oktober om 13.00 uur.

Claims en logo's

Aan de hand van voorbeelden en uitleg gaat ' Inhoud ' in op alle aspecten van etiketteninformatie. Zo zijn medische claims op het etiket verboden, maar mag 'goed voor hart- en bloedvaten' wel. Veel claims lijken informatief ('Bevat actieve bifidus'), maar de consument wordt er feitelijk niets wijzer van. Ook logo's kunnen verhelderend zijn omdat ze gecontroleerd worden (Max Havelaar) of juist onduidelijk ('Dolfijnvrij gevangen'). Opmerkelijk is de 'beschermende atmosfeer' die bij een aantal levensmiddelen extra zuurstof bevat, juist om bederf tegen te gaan.

Handig hulpmiddel
Het prettig leesbaar geschreven boekje geeft een toelichting op alle informatie die wettelijk op een etiket moet staan. De verschillende onderdelen worden daarbij toegelicht, maar het boekje bevat ook over bepaalde ingrediënten meer informatie. Zoals de verschillende soorten additieven. Het boekje is dus een handig hulpmiddel in de supermarkt en door het handzame ringbandformaat makkelijk mee te nemen.

 

Helaas zijn de 5000 gratis boekjes inmiddels vergeven. Door de grote (media) belangstelling was er enorme belangstelling voor het boekje.
We zijn nu aan het kijken voor een sponsor voor een herdruk en/of een handelsuitgave. Indien het tot een nieuwe uitgave komt, zal dat hier aangegeven worden.

 

Tot die tijd kunt u veel etiketinformatie vinden op de volgende links op onze site :

  • de ingrediëntenwijzer, waarbij we zoveel mogelijk ingrediënten bijeen gebracht hebben en ook aangeven of er allergieën bestaan voor deze ingrediënten
  • onze woordenlijsten en vertalingen voor mensen met een voedselallergie
  • het overzicht aan E-nummers is te vinden via de link in de zwarte balk hierboven, ook hierbij staan oorsprong en allergieinformatie aangegeven
  • een overzicht van keurmerken en logo's op het etiket

 

Heeft u een vraag of opmerking over een specifiek etiket, een allergie tegen een ingrediënt of een andere vraag, dan kunt u die vraag sinds 27 oktober ook plaatsen op het forum.

 European Masters Degree in Food Studies - an Educational JourneyFood-Info.net is an initiative of Wageningen University, The Netherlands

Flag Counter